Zespół Placówek
Resocjalizacyjno -
Socjoterapeutycznych
w Oławie
Ks. F. Kutrowskiego 31A
55-200 Oława
Tel/fax: 0-71 31 33 744
e-mail: zprs@mos.olawa.pl

Warsztaty kulinarno-historyczne we Wleniu Drukuj Email
Wpisany przez: Krzysztof Szewczuk   

Szanowni Państwo, 

Niniejszym zapraszamy Państwa wychowanków do uczestnictwa w wolontariacie w ramach warsztatów historyczno-kulinarnych. Mamy miejsca dla trzech wolontariuszy na warsztatach w dniach 22-23 listopada 2019 roku. Pragniemy umożliwić Państwa wychowankom udział w projekcie realizowanym przez Ośrodek Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu w partnerstwie z kooperatywą konsumencką "Slow Food Dolny Śląsk".

Uczestnictwo w warsztatach umożliwi Państwa wychowankom zwiększenie kompetencji kulturowych i gastronomicznych, nabycie dobrych nawyków żywieniowych, poznanie tradycji kuchni kresowej, głównie Wileńszczyzny w kontekście przesiedleń na tzw. Ziemie Odzyskane, w szczególności na obszar gminy Wleń.

Warsztaty listopadowe odbędą się pod tytułem "POŻYTKI Z WÓD". Ich tematem będą głównie ryby i inne surowce pozyskiwane tradycyjnie ze stawów, jezior i rzek, a także pierniki, których dolnośląska tradycja jest według źródeł najstarsza w Europie Środkowej (726 lat w 2019 r.).

Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotują dwie potrawy: pierniki figuralne oraz tradycyjną potrawę wigilijną łączącą Wileńszczyznę z Wleńszczyzną, tj. okolice Wilna z okolicami Wlenia, ale i z całym Dolnym Śląskiem. Potrawa ta połączy pozornie odległe składniki: rybę i piernik. Była ona znana, lubiana i powszechnie przyrządzana na Wigilię w dawnej Polsce, jak i dawnym Dolnym Śląsku, gdy pozostawał poza granicami naszego kraju.

Na warsztatach będzie też mowa o zanieczyszczeniu współczesnej żywności chemikaliami, niezrównoważonych połowach i hodowlach, śmieciowej niby-żywności, ochronie zdrowia, zmianie złych nawyków żywieniowych, ochronie bioróżnorodności i powstrzymaniu negatywnych zmian klimatu. W tym kontekście podkreślony będzie związek indywidualnych wyborów zakupowych i żywieniowych z fatalną kondycją środowiska naturalnego spowodowaną przez działalność człowieka. Jest to szczególnie ważne dla młodych pokoleń, naszych dzieci i młodzieży, których zdrowie i szczęście leży nam wszystkim na sercu.

Wierzymy, że udział wychowanków w roli wolontariuszy przyczyni się do pogłębienia ich wiedzy z zakresu historii, etnografii, antropologii kultury i gastronomii, a także rolnictwa, ogrodnictwa, żywienia i ochrony zdrowia. Wolontariat będzie też okazją do nawiązania nowych znajomości i poznania nowych miejsc o proweniencji średniowiecznej - przede wszystkim miasta Wlenia i okolicznych atrakcji, np. Zamku Lenno, Doliny Bobru i Wieży książęcej w Siedlęcinie. 

Po zakończeniu współpracy wolontariusze otrzymają referencje od Organizatorów. Warsztaty odbywają się w ramach cyklu "Dowód Osobisty. Przeniesione Smaki. Kresy" w ramach zadania "Mistrz Tradycji" programu "Kultura ludowa i tradycyjna" współfinansowanego przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Autorkami pomysłu i programu warsztatów są panie: Anna Komsta (dyrektor OKSiT we Wleniu) i Anna Maria Rumińska, antropolog kultuy jedzenia (Slow Food Dolny Śląsk). Więcej informacji o realizacji projektu znajdziecie Państwo na stronach:

www.slowfooddolnyslask.org

www.facebook.com/slowfooddolnyslask

www.instagram.com/slowfooddolnyslask 

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookie, zobacz politykę prywatności.

Akceptuję pliki cookie z tej strony